A blend of the old and the new

A blend  of the  old and  the new

The residence of Sunil and Prachi Gaggar is a great example of how to integrate the old with the new. The couple believes that there are ways to transform the look of the house within the given framework, without altering the  existing structure if only people think out of the box, writes Sudha Jain.

Sunil and Prachi Gaggar’s 3 BHK penthouse in Koramangala is a perfect example of how to bring in the new without doing away with the old. Sunil Gaggar says, “Though this apartment complex is one of the oldest in Bangalore, we opted for it as it already had a running club house, is centrally located (now) and has a solid construction.

But problems arose when we got to know that no structural changes were allowed in the flat. Even the old flooring could not be touched. This was soon resolved as we had an interior designer who understood our predicament.”The challenge was to bring in the modern into the classically built penthouse and, as we see it today, it was executed with great elan. As you enter the penthouse, you feel welcomed and warm.

The huge French windows, soothing hues of off whites and beige, natural light streaming into the home all collectively form an arresting picture.

The canopy-like structure on the ceiling of wood and glass, making way for daylight, gives their home a woody, nostalgic look, adding an old world charm, assimilating and embracing old with the new, as it were.

Prakash Pirgal, their interior designer says, “The canopy-like structure in the living room’s ceiling looked unappealing but we used it to our advantage. We worked around it, covering it with wood and glass, not compromisingwith the daylight coming in and gave a classy, understated look to this focal feature.

The flooring looked old and impacted the look of the house so we decided to add readymade tiles on the existing floor, without breaking the old flooring.

There are ways we can transform the look of the house within the given premise, without altering the existing structure if we think little out of the box.”

Design concepts

There are design concepts that can fool the eye and make the interiors seem bigger and spacious than they really are. These ideas really work for apartments with limited space.
Light coloured walls are more reflective, making a space feel open and airy and they help maximise the effect created by natural light.

The use of glass is another such addition.

These concepts blend harmoniously in this apartment, with light coloured walls, sofas and furnishings all unifying to create a cohesive whole. Sleek glass dining table looks striking without being obtrusive. It’s clear glass showcasing more of the floor, giving seamlessness to the place without breaking it up into areas.

The white tall and narrow MDF wave panel in one of the living room walls while breaking the monotony of the walls also adds a touch of glamour. The other wall has a rough finish while yet another has a very dull wall paper. Too many activities happening on the walls, you might think!

But no! The colours used are of the same family, white and off- whites and they are subtle and quiet, not demanding attention yet silently doing their bit of adding little something to the space.

The couple was very keen on a temple and not just an improvised version. The apartment had no space for it. The interior designer then came to their rescue, creating a niche from the kitchen, opening towards the living room. The kitchen was still large enough for their requirements.

Prachi Gaggar says, “For us, having a stunning temple was crucial to our plans. The niche created for the temple was exactly the kind of space that we were looking for. We got it made from Rajasthan and had it transported here. It’s a talking point among my guests now.”

The three rooms are done in browns with white walls. The wardrobes in the master bedroom have been given a diamond polish, though a tad expensive but worth the look that it brings in.

Attached to the wardrobe is a small covered cupboard created just to hang purses, belts and clothes. This comes in handy when you are in a hurry, with little time to put your clothes back in its designated place. The French windows in the bedroom have not been tampered with, bringing in sunshine and fresh breeze.

Children’s bedroom

The children’s bedroom is practical and comfortable. A wardrobe divides the two study table, done up in wood and frosted glass to give it a light look.

The space is cleverly used to accommodate wardrobes, dressing for their girls and even a place for their own TV set.

The guest bedroom is spacious, with a study table, wardrobes and dressing. At one glance, you feel this does not have a bathroom. You realise its presence when it’s pointed out that the door of the bathroom, nestled between two wardrobes has been designed so as to make it look like a part of the wardrobe.

Little knick knacks find pride of place in the living room without making it seem like clutter. The penthouse is simple, no fuss place with its own charm, understated beauty and warmth.

Liked the story?

  • 0

    Happy
  • 0

    Amused
  • 0

    Sad
  • 0

    Frustrated
  • 0

    Angry